Kalsiyum ve demir deposu olan dut kurusu; B1, B2 ve C vitamini açısından da oldukça zengin. İçeriğindeki vitaminler sayesinde kanserle savaşan dut kurusu, çok sayıda rahatsızlığa da iyi geliyor.
Taze dut toplandıktan sonra birkaç saatte kimyasal değişime uğradığından hemen tüketilmesi gerekir. Kış aylarında tüketilmek için güneş altında kurutulan dutlarda uğradıkları değişim nedeniyle özellikle egzamaya karşı mucizevi bir etki gösterir.
Dut kurusunun faydaları nelerdir? - Özellikle egzama oluşumlarını tedavi etme etkisi bulunmaktadır. - Damar sertliğini önleme etkisi vardır. - Vücuda kuvvet verici bir besindir. - Kansızlığı önlemek için tüketilmelidir. - Aç karnına tüketildiğinde bağırsakların çalışmasına ve idrar sökmeye neden olur. - Ağızda, bademciklerde, boğaz iltihabında, diş eti hastalıklarında dut kurusu kullanılır. - Öksürüğü kesmek için tüketilir. - Karaciğeri kuvvetlendirici etkisi vardır. - Ateş düşürücü etki gösterir. - Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. - Aç karnına tüketildiğinde bağırsak kurtlarının düşürülmesinde etkili olur.
KANDAKİ İLTİHABI KURUTUYOR
Osmanlı'dan itibaren Anadolu'da dut kurusu ve yaprakları iltihaplı hastalıklarda kullanılıyor. Yapraklarında doğal antibiyotik ve antiseptik özellikteki maddelerin bulunması nedeniyle, dut kurusu ve yapraklarıyla hazırlanmış çayla yapılan pansumanın özellikle şeker hastalarının kapanmamış yaralarının iyileştirilmesinde etkili olduğu söyleniyor. Kandaki iltihabın kurutulmasında da dut kurusu tüketiminin faydalı olacağı belirtiliyor.
EGZAMAYLA SAVAŞIYOR
Ellerinde egzama olan kişiler, bunların çatlamasından ve kanamasından rahatsızlık duyarlar. Bu yaralarda beyaz dut kurusu kürü kullanılmaya başlandığında birkaç günde etkisini gösteriyor.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.